Leven en werk

Paul Johann Gellings (Amsterdam, 16 mei 1953) is een Nederlandse dichter, schrijver en vertaler. Na de middelbare school in Enschede begon hij aan de Rijksuniversiteit Groningen aan de studie Franse taal- en letterkunde. Zijn afstudeerscriptie ging over de ontwikkeling van de held in Voyage au bout de la nuit van Louis-Ferdinand Céline. Een tweede scriptie behandelde de identiteitsproblematiek in de romans van Patrick Modiano. Van 1978 tot 1982 was hij als wetenschappelijk ambtenaar verbonden aan het Romaans Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen (vakgroep Frans, commissie Taalverwerving). 

Van 1981 tot 1993 was hij eveneens docent Franse taal- en letterkunde aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (voorheen Noordelijke Leergangen). Van 1983 tot 2019 is hij als docent Frans werkzaam geweest aan de Thorbecke Scholengemeenschap te Zwolle. Naast zijn docentschap vertaalde hij een keuze uit het werk van Rutger Kopland in het Frans en stelde daaruit twee bloemlezingen samen, die beide zijn gepubliceerd door het Parijse uitgevershuis Gallimard: Songer à partir (1986); Souvenirs de l’inconnu (1998). Een derde Franse Koplandbundel is in voorbereiding. Voorpublicaties al in La Revue Littéraire (éd. Léo Scheer, Paris). Tevens maakt hij voor Gallimard leesrapporten over Nederlandstalige, literaire uitgaven. Zo introduceerde hij daar Bezonken rood (Rouge décanté. Prix Fémina 1995) van Jeroen Brouwers en De ontdekking van de hemel (La découverte du ciel. Prix Jean Monnet de Littérature Européenne1999) van Harry Mulisch.

In 1999 promoveerde Gellings aan de Rijksuniversiteit Leiden op het proefschrift Le fardeau du nomade: poésie et mythe dans l’œuvre de Patrick Modiano. Al enige tijd verzorgt hij ook cursussen creatief schrijven (poëzie en proza) voor kinderen en volwassenen. Zo gaf hij in het voorjaar van 2013 poëzie en essayistiek voor de Schrijversvakschool Groningen op De Verhalenboot in Zwolle.
In de jaren 1985-1998 werkte hij intensief samen met literair café ‘In de Sinnepoppen’ te Zwolle, waar hij veelvuldig betrokken was bij voorleesavonden en andere evenementen. Gellings heeft regelmatig poëzie, novellen, artikelen gepubliceerd in literaire tijdschriften als Hollands Maandblad, De Gids, Bzzletin, Tirade en De Parelduiker. Daarnaast is hij werkzaam geweest als literatuurrecensent bij De Stentor en het Nieuw Israelietisch Weekblad. Voor De Stentor schreef hij van september 2015 tot januari 2017 een wekelijkse column. Ook heeft hij daarin en het Dagblad van het Noorden artikelen gepubliceerd over de affaire-Tromp (huisarts uit Tuitjenhorn valselijk beschuldigd van onwettige euthanasie/moord en door intimidatiepraktijken van IGZ en OM tot zelfmoord gedreven).
Gebloemleesde poëzie onder meer in talrijke edities van Meulenhoffs Dagkalender en ‘De dikke Komrij’. In 2003 heeft Gellings, samen met Jos Wiersema, de website Zuidelijke Wandelweg (later Geheugen van Plan Zuid) in het leven geroepen. De website is gebaseerd op zijn roman Zuidelijke Wandelweg en gaat over de Amsterdamse Rivierenbuurt.

AQS
‘Paul Gellings est un excellent écrivain’ – LE MONDE

In april 2005 werd Gellings voor een periode van twee jaar benoemd tot eerste stadsdichter van Zwolle. Hij haalde bijna de helft van het totale aantal stemmen. In 2009 verscheen Manchester, een spannende novelle geschreven in opdracht van Woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal. “De moord gepleegd in het Vechtdal moest opgelost worden in Engeland.”
In 2010 maakte Gellings met de roman De zomer van Icarus de overstap naar Uitgeverij Passage waar vanaf dat moment al zijn werk is uitgekomen. De zomer van Icarus kan gezien worden als het vervolg op de roman Zuidelijke Wandelweg (2003), al zijn beide boeken afzonderlijk leesbaar.
In 2011 schreef Gellings zijn vijfde roman Verbrande schepen (nominatie Overijssels boek van het jaar).

In februari 2012 is Paul Gellings door het Franse ministerie van Cultuur benoemd tot Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques (Ridder in de Orde der Academische Palmen). Hij heeft zijn ridderorde te danken aan de wijze waarop hij al bijna veertig jaar de Franse taal en cultuur voor het voetlicht brengt.

Zijn volgende roman Augustusland werd gepubliceerd in april 2013 (eveneens nominatie Overijssels boek van het jaar). Op 20 maart 2014 verscheen zijn rechtstreeks in het Frans geschreven roman Amsterdam Quartier Sud bij uitgeverij Pierre-Guillaume de Roux in Parijs. Het boek werd in Frankrijk meteen opgemerkt en zeer lovend ontvangen, onder meer in Le Monde. In september 2014 werd tevens zijn gedicht Oostenwind met de Plantage Poëzieprijs bekroond. Het thema van de wedstrijd was dat jaar drank.
Vervolgens verscheen  De jacht op de klaproos, een roman over de affaire-Tromp/Tuitjenhorn (zie boven), die op 17 april 2015 bij Waanders in de Broeren te Zwolle ten doop werd gehouden.
In 2016 is in de zogenaamde Doos van Passage een nieuwe gedichtenbundel getiteld Café Egidius uitgekomen. 
Volgde een bundel korte verhalen, in mei 2017 verschenen onder de titel Zondagavondbuurt. In november 2018 heeft zijn jongste roman De wereld als leugen het licht gezien. Daarnaast werkte hij in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds aan de Franse vertaling van hedendaagse Nederlandse poëzie voor een in Frankrijk bij uitgeverij Castor Astral verschenen bloemlezing. Gesteund door hetzelfde Fonds publiceerde hij eveneens in november 2018 zijn Franse vertaling van het beroemde gedicht Awater van Martinus Nijhoff in La Revue Littéraire.
Verschenen in mei 2020: Steden van Pandora, drie vertellingen. In oktober 2021 zag zijn magnum opus Het smeedwerk van herinnering het licht, in 2023 zijn roman Terug naar de Stichtstraat (longlist Libris Literatuurprijs 2024)
Paul Gellings is getrouwd en heeft twee dochters.

Related Images: