Hoe vind je vrienden en bekenden uit je verleden terug? Wanneer Tijl Kramer, de hoofdpersoon en verteller van Verbrande schepen, in een ellendige situatie belandt, denkt hij aan zijn vroegere contacten. Via internet gaat hij iedere nacht op zoek naar deze mensen. Eén van hen blijkt volslagen onvindbaar te zijn En dat is nou juist degene die hij ook weer in het echt zou willen ontmoeten.
Het boek is me om allerlei redenen dierbaar. Volledig autobiografisch is het niet, maar toch heeft de omgang van de hoofdpersoon met het verleden – zijn manier van schepen achter zich verbranden – alles te maken met mijn benadering van datgene wat ik langzaamaan achter mij begin te laten. Verder heb ik er herinneringen in verwerkt die niet verloren mochten gaan en zijn ook de reis naar en het avontuur in Marseille een episode die ik precies zo op papier gekregen heb als ik hem voor ogen had, een droom die niet meer kan vervliegen. Ten slotte kreeg ik kortgeleden een schilderij van mijn vriend Ton Meijer cadeau, dat me nog eens confronteerde met de essentie van het verhaal. Nog nooit zulke mooie en ware scheepswrakken gezien. Het boek krijgt er de extra dimensie van die het altijd al in zich had en Ton laat met dit werk zien hoe perfect hij dat heeft aangevoeld, zoals dat al eerder heeft gedaan naar aanleiding van de gedichtencyclus Courtisane.
Ziehier een fragment uit het begin van het boek:
Een andere nachtbraker is mijn zoon, die meestal vlak voordat het licht wordt, terugkomt uit de stad. Hij is net geslaagd voor zijn eindexamen en het leven en de zomer strekken zich weids voor hem uit. ’s Middags terrassen waar hij met zijn vrienden wereldreizen zit te plannen en ’s avonds kroegen, discotheken en een enkele meisjeskamer. De ochtenden ligt hij in bed te midden van een soort vuilnisbelt, vaak nog in het gebonk van muziek waarop hij in slaap is gevallen. De ene keer komt hij de stoep op fietsen, net als ik het parkhekje achter mij sluit, de andere keer verrast hij me boven op zolder, met zijn hand op mijn schouder.
‘Je werkt te hard, pap. Ontspan je toch eens. Doe ik ook.’
‘Ik werk niet. Ik zoek iemand.’
‘O. Wie?’
‘Iemand die ik vroeger heb gekend.’
‘Een mooie vrouw zeker?’
‘Niet gek gedacht, jongen, je bent een zoon van je papa – alleen nee: ik zoek een man met wie ik altijd, zeg maar, goed kon praten.’
Hij kijkt me aan alsof ik krankzinnig ben geworden. ‘En dat doe je elke nacht?’
‘Ja, eigenlijk wel. Het is een beetje een eigen leven gaan leiden.’
‘Waarom?’
‘Omdat ik het niet kan uitstaan dat mensen zomaar verdwijnen.’
‘Dat kan toch. Daar moet je je gewoon bij neerleggen, pap.’
‘Dat is zo, maar als er niet één spoor meer is te vinden van iemand, dan bijt ik me er juist in vast.’
Hij schudt zijn hoofd. Mijn manier van zoeken vindt hij ook maar niets. Hij heeft me tips gegeven over Facebook, Hyves, LinkedIn, Schoolbank, Twitter, en me laten zien hoe je een account aanmaakt, profielen invoert. Maar ook daarmee heb ik Cardozo nog altijd niet gevonden…
De speurtocht brengt de hoofdpersoon naar Marseille, naar een wereld van duistere figuren, zwijgzame schippers die elk vrachtje aannemen, zolang er maar betaald wordt.
Stap voor stap ontrafelt de hoofdpersoon geheimen van vroeger en nu. Als dan uiteindelijk blijkt dat er slordig medisch handelen in het spel is, krijgt deze roman een wending die het geheel tot een uiterst enerverende leeservaring maakt.
Verbrande schepen, genomineerd als Overijssels boek 2011, is een intrigerende roman over de verschillende episodes in een mensenleven, met scherpe, soms humoristische analyses van verkeerde en minder verkeerde keuzes. Als altijd schildert Gellings met woorden, beeldend en trefzeker, en gooit daarbij humor en spanning volop in de strijd.
Een heel indringende roman – Marcel Möring
ISBN 97890 5452 239 3 – NUR 301
174 pagina’s, ingenaaid
12,5 x 20 cm
Bestellen via info@uitgeverijpassage.nl of deze link.