Portret

DE BESCHEIDEN WOORDKUNSTENAAR

Door Annelynn Kooistra

DSC00057
Einzelgänger…

Paul is altijd bezig met taal. Hij is schrijver, dichter, vertaler en docent Frans. Een familiemens en dol op lange gesprekken met goede Franse wijn. Maar tegelijkertijd een einzelgänger. Hij vindt het heerlijk om zich op te sluiten in zijn zolderkamer en nachtenlang te schrijven en te dichten. Een bescheiden man die niet te koop loopt met zijn vele ambities.
“Hij vertelt snel tussendoor dat hij tijdens de herdenking na het overlijden van Gerrit Komrij nog enige tijd heeft staan kletsen met Joost Zwagerman.”

“We hebben elkaar ontmoet in de plaatselijke supermarkt,” vertelt zijn goede vriendin Riny ter Averst. “Wat mij direct opviel was zijn woord- en taalgebruik. Paul was bijzonder vriendelijk tegen de caissière en hij gebruikte andere woorden dan de meeste Zwollenaren zouden gebruiken.” Riny omschrijft hem als een woordkunstenaar. “Na een verbouwing van zijn huis kwam ik langs. Het viel mij op dat het nog best stoffig in huis was. Paul zei: “Maar we hebben wel heel veel stof om over te praten.’”

Paul en zijn collega Wim Hilberdink werken al vele jaren op de middelbare school Thorbecke in Zwolle. Zij hebben een aparte verstandhouding, vertelt Wim. “We spelen al heel lang dat ik de schooldirecteur ben en beslis over de vraag of hij een vaste aanstelling krijgt. Als we elkaar tegenkomen op school, begint hij opeens in de u-vorm te praten: ‘Meneer Hilberdink is er al meer bekend over mijn vaste aanstelling?’ Ik ga er altijd heel serieus op in, tot grote verbazing van luisterende collega’s en leerlingen. We houden er beiden van om mensen uit te lokken.” Paul kan iedereen aan het lachen krijgen en direct daarna serieus zijn. “Zo is hij ook als docent. Aan de ene kant waarderen de leerlingen zijn humor, maar aan de andere kant wil hij ook dat ze doen wat hij zegt.”

DSC00173
… en familieman.

Zijn oudste dochter Mara Gellings vertelt dat hij verschillende kanten heeft. “Mijn vader is erg op zichzelf, maar hij wil ook graag met ons zijn. Dat maakt hem een familiemens en tegelijk een Einzelgänger.”

Paul sluit zich vaak uren op in zijn zolderkamer om te schrijven en te dichten. In zijn boeken portretteert hij een fictief persoon die je meeneemt naar zijn wereld. Zoals in de novelle Manchester, waarin de weduwnaar Tim Nolte wordt beschuldigd van een moord en op de vlucht slaat. Paul is een meester in sfeerbeschrijvingen. “Het is niet iemand die je in een hokje kan plaatsen. Hij heeft niet de mentaliteit om een baan van acht tot vijf te hebben. Als hij inspiratie heeft om te schrijven dan haalt hij hele nachten door,” vertelt vriendin Riny.

Pauls andere kant is de waarde die hij hecht aan zijn gezin. Wim: “Hij heeft de gewoonte om lopend naar school te gaan. Ik heb hem nog nooit van mijn leven op een fiets gezien. Paul is erg gesteld op zijn privéleven en dat dagelijkse wandelingetje is voor hem een manier om te schakelen naar zijn werkdag en op de terugweg weer te schakelen naar zijn privéleven.” Volgens Riny houden zijn vrouw en kinderen hem op de been. “Als hij op zichzelf zou wonen, zonder vrouw en kinderen, dan zou hij misschien wel alcoholist worden,” grinnikt ze. “Zijn gezin geeft het ritme van zijn leven aan.”

DSC00140
cafeetje spelen…

Met Riny heeft Paul het vaak terugkomende ‘met de ellenbogen op tafel-moment’, waarbij ze uren praten met een goede fles wijn erbij. “Paul weet zo ontzettend veel. Je kunt overal met hem over praten. Hij zal ook nooit zeggen dat hij het druk heeft. Hij maakt en neemt de tijd voor je.” Zijn dochter Mara herkent het. “Hij komt altijd naar beneden voor het avondeten met ons. Een keer per week nemen mijn ouders tijd voor elkaar en praten de hele avond door. Dat noemen ze ‘cafétje spelen.’”

Paul loopt niet te koop met zijn ambities. Regelmatig komen er bekende Nederlanders over de vloer bij familie Gellings. “Je zult hem daar nooit over horen,” vertelt Riny. “Ik hoor het dan later via zijn vrouw of hij vertelt snel tussendoor dat hij bij de herdenking na het overlijden van Gerrit Komrij nog enige tijd heeft staan kletsen met Joost Zwagerman. Hij loopt niet naast zijn schoenen en dat siert hem.” Wim is altijd uitgenodigd bij Pauls boekpresentaties en daar komt ook zijn bescheidenheid naar voren. “Voordat hij zijn toespraak houdt, luistert hij naar de gastsprekers die hem vaak de hemel in prijzen. Dan zit hij er bij alsof het niet over hem gaat.”

DSC00234
Mara

Paul besteedt zijn tijd aan lesgeven, schrijven en goede gesprekken. Volgens Mara is toch zijn echte passie schrijven. “Volgens mij is hij wel klaar met lesgeven en wil hij zijn droom schrijven achterna gaan.” Wim geeft haar gelijk. “Tien jaar geleden vertelde hij mij al dat hij het lesgeven langzaam wil afbouwen. Hij kan natuurlijk niet meer zo rijk worden met zijn boeken als Mulisch. Over een paar jaar gaat hij met pensioen en ik weet zeker dat hij dan doorgaat met schrijven.”

 

 

Related Images:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *