Een vlakte in de stad

Een vlakte in de stad

Het idee voor Een vlakte in de stad kreeg gestalte in de zomer en het najaar van 2003, toen Paul Gellings Enschede meermalen bezocht om gegevens te verzamelen voor een heel ander boek. De door de vuurwerkramp ontstane en toen nog grotendeels onbebouwde Roombeekvlakte maakte op hem een verpletterende indruk. In deze notities zien we Gellings in een dichterlijke, beeldende stijl en met veel weemoed omzien naar het Enschede van de jaren zestig. Een heel andere stad dan nu, met rauwe, maar ook mooie kanten.

Een vlakte in de stad waar een wonderlijke stilte hangt. Geen landelijke rust, eerder iets dat zijn adem inhoudt – al waait het er, maar de wind maakt alles nog stiller. Golven trekken door het onkruid, van de Roomweg tot de Lasondersingel, van de Deurningerstraat tot de Voortsweg, en terug.
Aan de noordkant verrijzen huizen, eengezinswoningen met zadeldaken, als paddenstoelen die in de nacht zijn opgekomen.
Ook aan de zuidkant wordt gebouwd. Je ziet er net zulke karkassen als drie jaar geleden, driehoekige tussenmuren zonder dak, nu niet zwartgeblakerd of beroet, maar hagelwit.
Over een paar jaar zal het hier zijn volgebouwd, is de vlakte verdwenen, net als de vervallen fabrieksgebouwen waarvan er met wat geluk misschien nog een paar blijven staan en in gestileerde vorm een andere bestemming krijgen.
Dit is de laatste etappe voordat het allemaal weg is. Hier geen Kolloseum of ruïnes als in Knossos. Er wordt een bladzijde omgeslagen, een pagina van beton in een geschiedenisboek.
We hebben geen seconde te verliezen.

ISBN 90 71610 60 8

 

Related Images:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *