`Een volwassen man, tekenaar, al dertig jaar weg uit ‘zijn’ buurt, probeert zich te bevrijden van zijn demonen door dagenlang dwangmatig te wandelen door het heldere stratenplan van Berlages Plan-Zuid. Daarbij moet hij, bij wijze van shocktherapie, alles nog eens opnieuw beleven. Dat is vaker gebeurd, in autobiografische Nederlandse literatuur, maar zelden zo goed als Gellings het hier doet.‘ Aleid Truijens in de Volkskrant.
Net als in zijn veel geprezen roman Witte Paarden toont Paul Gellings zich in Zuidelijke Wandelweg weer een meester van de herinnering. In zijn nieuwe roman neemt hij de lezer mee naar het Amsterdam-Zuid van zijn jeugd, de buurt waar Anne Frank woonde, tien jaar voor hij daar zelf werd geboren, en waar nog steeds een geur van angst en collaboratie hangt.
Aan één figuur heeft de verteller van de geschiedenis een bijzondere herinnering, Leonard Grûnewald. Er zijn destijds dingen met Leonard gebeurd die de hoofdpersoon nog altijd niet kan begrijpen en waarover hij met zichzelf in het reine wil komen.
De waarschuwingen uit de radiowagen klinken steeds bozer. Ik moet er haast van huilen. ‘Wat zijn dat, communisten?’ vraag ik mijn vader. ‘Dat zijn Russen’, antwoordt hij. Ik versta ‘reuzen’ en zal nog jaren denken dat wij ieder ogenblik overvallen kunnen worden door menseneters op zevenmijlslaarzen. Net als toen door de Duitsers. Dat waren even gevaarlijke wezens – weet ik – door het onophoudelijk gefluister van mijn ouders, grootouders, buren en oppassen, en vooral door wat tante Ilse erover heeft verteld. Maar voorlopig zijn het allemaal sprookjes, verhaaltjes voor in het halfdonker. Het ergste moet nog komen.
isbn: 9044504894
aantal blz.: 160
tweede druk: 01 10 2005
bindwijze: paperback
In het oktobernummer van “Ons Amsterdam” staat een aardige column van Felix Rottenberg
“Het raadsel van de Zuidelijke Wandelweg”.
Het boek wordt uiteraard ook genoemd:
“Over de Zuidelijke Wandelweg heeft Paul Gellings een prachtige novelle geschreven.”
Henk de Korte
Uiteindelijk is deze roman in 2003 de aanzet geweest tot onze samenwerking die geleid heeft naar de website Zuidelijke Wandelweg en een prima vriendschap. Dit project gaat inmiddels verder onder stichting Geheugen van Plan Zuid.
http://www.geheugenvanplanzuid.nl