Steden van Pandora

Omslag Ruurd de Boer

En toen was er weer een nieuw boek, een mens zit niet stil. Dit keer een bundeling van drie vertellingen – de facto kleine romans – samengebracht onder de titel: Steden van Pandora.

Elk verhaalt speelt in een stad waar kleinere of grotere rampen uit de doos van Pandora kruipen. In Manchester wordt een moord gepleegd in het Vechtdal en – mede door toedoen van een hijgerige misdaadverslaggever – opgelost in Manchester. Tevens is het een liefdesgeschiedenis tussen twee gewonde zielen die elkaar door een nauwelijks te bevatten samenloop van omstandigheden tegen het lijf lopen en samen een nieuw evenwicht vinden.

Het tweede verhaal, Helen, neemt ons mee naar de Groningse nieuwbouwwijk Beijum en vertelt van een bijzondere vriendschap tussen een man en een vrouw (Helen) die verliefd is op de liefde, maar niet op hem; de vriendschap tussen hen voert de boventoon. Of die vriendschap bestand is tegen de erosie van de tijd blijft evenwel de vraag. Daarnaast beschrijftt deze novelle het rusteloze gelukszoeken van babyboomers en andere dolende dertigers in de jaren tachtig.

In het slotverhaal Een vlakte in de stad heb ik herinneringen geboekstaafd aan Enschede, waar ik zeven jaar woonde. Een belangrijke laag in deze vertelling wordt gevormd door de vuurwerkramp van mei 2000 en Het Roombeek, het gebied – de vlakte – waar deze ramp zich destijds heeft voltrokken. Al dan niet weggevaagde straten in heden en verleden heb ik zo proberen op te roepen dat de lezer, zelfs als hij de stad niet kent, moeiteloos met mij mee kan wandelen. 

Verschenen in mei 2020. Als gevolg van de coronacrisis konden de geplande feestelijkheden niet doorgaan, maar zal online heeft er het nodige plaatsgevonden. Zie filmpje onder.  

PG

 

Related Images:

Eén antwoord op “Steden van Pandora”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *