VERBRANDE SCHEPEN van Paul Gellings op shortlist Overijssels Boek van het Jaar 2011

Verbrande schepen

Voor het eerst een fictieprijs
Voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseren Historisch Centrum Overijssel (HCO), de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD) en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB) de Verkiezing van het Overijssels Boek van het Jaar. Nieuw dit jaar is de categorie ‘fictie’. Voor de beste roman, verhalen- of dichtbundel is nu de shortlist bekend. De jury voor deze categorie bestaat uit Enno de Witt (journalist; voorzitter), Gees Bartels (kunstvrouw van het jaar 2011) en Jan Kristen (oud-gedeputeerde cultuur). Uit een aanbod van bijna 200 boeken op het gebied van cultuur, geschiedenis en taal koos een andere vijfkoppige jury tien titels voor de ‘shortlist non-fictie’. Deze jury bestaat uit Lamberthe de Jong (historica; voorzitter), Marion Groenewoud (kunsthistorica, journalist), Gerard Lage Venterink (historicus, journalist), Ben Siemerink (journalist) en Frank Inklaar (docent Open Universiteit).

En de genomineerden in de categorie fictie zijn….

  •  Verbrande schepen / door Paul Gellings – roman: hoe vind je vrienden en bekenden uit je verleden terug? Als een man in een ellendige situatie belandt, denkt hij aan zijn vroegere contacten, vrienden en gelukkige en minder gelukkige liefdes… Als altijd schildert Gellings met woorden en gooit daarbij humor en spanning volop in de strijd.
  • Buiten de tijd / door Hanneke van Schooten – poezie: gedichten die zijn geïnspireerd op de jarenlange vriendschap met de schrijver Willem Brakman
  • Vliegtuigmagneet / door H.H. ter Balkt – poezie: een soort onheilspoëzie, maar steeds vitaal en nooit somber met veel verwijzingen naar geheimzinnige gebeurtenissen.
  • De vuurwerkramp van Harmen Saliger / door Peter de Zwaan – thriller: op de dag dat zich in Enschede de vuurwerkramp voltrekt, besluit ondernemer Harmen Saliger zijn koffers te pakken en te verdwijnen. Spannende thriller gebaseerd op een waargebeurd feit.
  • De imker / door Jacob Vis – thriller: thriller over een rijke bankiersfamilie en commissaris Ben van Arkel uit IJsselmonde (Kampen).

En de winnaar is…..
Op 12 april maakt gedeputeerde Maij bekend welke boeken de titel dit jaar in de wacht slepen. Doel van de verkiezing van het Overijssels boek van het jaar is promotie van publicaties met betrekking tot de geschiedenis van Overijssel en het genereren van aandacht en betrokkenheid voor het eigene en bijzondere van de cultuur en historie van Overijssel. Van alle genomineerde boeken is binnenkort een overzicht te vinden op www.overijsselsboekvanhetjaar.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek
Dinand Webbink
telefoonnummer: 06-29 53 66 28
e-mail: g.d.webbink@saxion.nl

of

Historisch Centrum Overijssel
Inge Zomer
telefoonnummer: 038-426 63 45
e-mail: i.zomer@historischcentrumoverijssel.nl

De website www.overijsselsboekvanhetjaar.nl is vanaf 9 februari 2012 online.

Related Images:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *