Nominatie Augustusland

boek
Één groot gedicht! – Kader Abdolah

ZWOLLE – Op de shortlist van het beste boek van Overijssel 2013 staan zeven werken uit de regio Zwolle. De twee winnaars worden op 13 maart bekend gemaakt in het Historisch Centrum Overijssel.

Genomineerden onder de non-fictie-boeken zijn: 80 jaar in Zwolle, van Joop van Putten; Aanzeggen, rouw- en begrafenistradities in Staphorst, van Dirk Kok; De Bedelaarskolonie de Ommerschans, van Will Schackmann; IJsseldelta, van Jan Gulikers en Ad van Halem; Veemarkt Zwolle 1984-87, van Gerard Kuster.

Genomineerd in de categorie fictie zijn:
Paul Gellings. Augustusland : roman. Gro-ningen: Passage – In een raamvertelling blikt de hoofdpersoon terug op een bewogen zomer, vijftien jaar geleden (1997). Hij werkte toen als conservator in een middelgroot kunstmuseum en nam een maand verlof op om zich voor te bereiden op een overzichtstentoonstelling van eigen werk.
In die maand liep alles tegen.

Ria Lazoe. Gevangen vogel. Hasselt ; Amsterdam: Clavis – De 13-jarige Nina ziet in de zomer van 1944 hoe haar ouders worden weggevoerd door de Duitse bezetters. Nina worstelt met de gedachte dat haar vader mogelijk in een driftbui een verzetsstrijder heeft gedood. Gedurende de laatste oorlogsmaanden maakt ze veel mee, van verzetsdaden – waar ze zelf ook ongemerkt deel van uit gaat maken – tot molestatie door NSB’ers.

Christine Otten. Om adem te kunnen halen.  Amsterdam: Atlas Contact – De schrijfster besluit haar eigen familiegeschiedenis te onderzoeken. De aanleiding is het hernieuwde contact met haar vader die al zolang zij zich kan herinneren last heeft van psychische instabiliteit. De problemen van haar vader hebben zo’n stempel gedrukt op haar jeugd dat ze er niet goed mee om weet te gaan.
Joris van Casteren. Het been in de IJssel. Amsterdam: Prometheus – In 2005 wordt er bij Wijhe een been in de IJssel gevonden, maar de eigenaar blijft een aantal jaren onbekend, totdat jaren later blijkt dat het van een Duitse man is die in Düsseldorf van een brug af is gesprongen. Het been blijft de schrijver fascineren en hij voert een grootscheeps onderzoek uit.
foto (1)
Augustusland gooide al eerder hoge ogen
Almar Otten. Jeugdzonde. Amsterdam: Luitingh-Sijthoff –  De diefstal van een archiefstuk over Spinoza, de ontvoering van een televisiepresentator en de moord op een politicus blijken verband te houden met elkaar. Deze thriller is de derde met historica Lineke Tesinga en haar vriendin Laura in de hoofdrol. Een bijzonder spannende pageturner die zich afspeelt in Deventer en omgeving.
Judy Westerveld. Strak plan.  Amsterdam: Luitingh-Sijthoff –  Westerveld veegt de vloer aan met haar personage Roel. De man heeft zo’n bord voor zijn kop en is zo zielig dat hij het bijna verdient wat hem overkomt. Donny, die door Roel wordt neergezet als domme junk, is uiteindelijk zeer geraffineerd in het plannen en uitvoeren van zijn wraak.
Jaap van Gelderen. Een dadel uit Marakesh : op reis met de jonge schilder Hendrick Avercamp. Kampen: Van Gelderen – Nazomer van het jaar 1605. De kunstenaar gaat per schip vanuit Amsterdam zijn moeder Beatrix bezoeken in Kampen. Aan boord van een deftig gezelschap, waardoor hij in  aanraking komt met het rooms-katholieke milieu in Kampen.
A.L. Snijders en Erik Harteveld. Koude oorlog aan de IJssel. Enschede: AFdH Uitgevers – De IJssellinie is een verdedigingswerk uit de tijd van de Koude Oorlog. Tussen 1950-1968 wist bijna niemand dat deze waterlinie ons moest beschermen tegen de Russen. A.L. Snijders en Erik Harteveld schreven er samen een roman in brieven over.

 

Related Images:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *