Rolberoerte

Om bepaalde dingen moet ik hardop lachen. In deze krant natuurlijk om Henk en Toos, die pantoffelheld en zijn dikke haaibaai, soms uit de dood herrijzend, steevast een loodzware actualiteit relativerend.  Vorige week kreeg ik nog de slappe lach toen ik las dat staatssecretaris Martin van Rijn beweerde dat de gouden knuist (ruim vier ton) voor zorgboef Wim Rave ‘rechtmatig’ was. Toegegeven: dat blauwe speelgoedbrilletje op Wims schijnheilige smoelwerk droeg veel bij aan mijn lachstuip. 

Gelachen ook om alle reacties op mijn laatste column waarin ik vroeg om een benaming voor hartsvriendinnen die kwekkend zwembaden terroriseren. Hierbij mijn top 5: klapmutsen, klepeenden, kakelvissen, zeekransjes en kwetterkwallen. Verder van columnist Reinier van Arnhem (Meppeler Courant): kwaakdozen. En dichter Lowie Gilissen suggereerde: zwamsters.

Maar een ware rolberoerte kreeg ik laatst bij deze kop: Miljoenen voor meer ‘dialoog tussen burger en bestuurder’.

Alsof de kloof tussen ons en de overheid dáármee te dichten is…

Ik gierde het uit; mijn lief zal bezorgd onderaan de zoldertrap hebben gestaan.

Hans Offringa en PG in gesprek met Henk Jan Meijer, herfst 2014.

Wat is men precies van plan met die bij voorbaat al verdampte miljoenen? Nou, Overijssel komt met een glossy blaadje, een opvreter ‘lobbyist’ genaamd en meer gebakken lucht. Een koortsdroom die alles heeft van het plan, destijds, om met een fors bedrag de werkdruk bij leraren te verlagen. Alleen, zoals te verwachten, geen lagere werkdruk. En het geld? Opgegaan aan lunches, bonnetjes, bubbelbaden. Gaat nu weer gebeuren; kun je gif op innemen.

Toen ik uitgeschaterd was, herinnerde ik mij burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle die op een informatieavond over de komst van een azc iedereen met een handdruk verwelkomde. Kijk, daar hoort het mee te beginnen, met een toegestoken hand, niet met een kruiwagen vol euro’s.

PG