LEK

Het had allang aan banden moeten zijn gelegd, maar nog steeds razen – strontvliegen gelijk – hele zwermen wielrenners over onze  fietspaden.

Zo peddelde ik afgelopen zondag onbevangen op mijn Gazelle uit 1972 door het Vechtdal, toen achter mij ‘Opzij, gvd!’ werd gebruld. Ik schrok, slingerde en landde in een greppel. Een roze wolk raasde mij voorbij. Even dacht ik dat het de wielervereniging van het COC was, maar het waren gewoon wat verhitte pensionado’s, allemaal dromend van een leidende rol in de Giro. In roze dus, onderkaken vooruit, onder ribbelhelmpjes, palingvellen om billen en benen. Je neemt jezelf natuurlijk bloedserieus als je zoveel investeert in peperdure sportkleding en dito fietsjes.

Volgende zwerm, gifgroen. Nu slechts een duw die mij een houtwal in deed rijden. Kokend besloot ik tot een boswandeling.

Dat zat me niet glad.

Voortdurend moest ik aan de kant springen voor mountainbikers, die nu eens naar mij vloekten, dan weer alleen schreeuwden. Een enkeling reed mij grimmig zwijgend van de sokken. Bellen was er,  net als bij hun vlugge vriendjes, niet bij, want een bel is te zwaar, zelfs voor een dikke vette papzak…

Wie goed oplet, ziet mij in dat bosje zitten en hoort mij ‘Lek!’ roepen… NB De foto van het wielrennersmassaker niet gepubliceerd ivm de privacywetgeving.

Ik las laatst ergens dat iemand cursussen gaf voor een beter begrip in dergelijke situaties. Ha, een gedragscode voor wielrenners! dacht ik. Maar het ging om andere weggebruikers. Die moesten niet zo lelijk doen tegen onze fietsfascisten. Wat mij bijbleef uit het artikel was de kreet ‘lek!’. Die wordt geslaakt bij een lekke band en dan stopt de hele zwerm. 

Na mijn wandeling dus een hinderlaag. Ik verborg me in een struik. Daar doemde een gele zwerm op. ‘LEK!!!’ riep ik. Man voorop remde, en een voor een zag ik ze over elkaar heen donderen in een pandemonium van gekletter, krakend bot en spattend bloed. Of waren het de helmpjes en de veldflesjes? Hoe dan ook, prachtige kreet ‘lek!’. Kan ik iedereen aanbevelen. Lachen.

 

PG