Deel dit artikel
Berichten archief
Recente reacties
Who's Online
  • 0 Members.
  • 1 Guest.

Graaien

Binnenkort wilde ik een keuze uit de columns die ik tussen september 2015 en 2017 voor De Stentor schreef online zetten. Bij deze als voorproefje mijn laatste, verschenen op 28 februari jongstleden. Ik hoorde onlangs dat hij niet door iedereen op prijs was gesteld maar het was al te laat, te laat voor hoofdredactionele censuur, te laat voor lange armen van dikke ikken, en mijn kop kon evenmin nog rollen omdat ik er op duistere gronden toch net uitgegooid was. Kortom, alle reden om het stuk nog eens aan de lezeres, lezer en lezende transgender voor te leggen. Let wel: het stamt uit februari; de Franse verkiezingen moesten nog worden gewonnen door Emmanuel Macron… (PG)

‘Graaiers? Hoe kúnnen ze het van ons zeggen…?’

Wie zou de allergrootste graaier van Overijssel zijn? Zorgbaas Wim Rave die na jaren wanbeleid bij Driezorg met een gouden knuist van nagenoeg vier ton in de nacht verdween? Omroepchef Marcel Oude Wesselink die bij het wegkwijnende RTV-Oost een onbehoorlijk hoog salaris mocht ontvangen? Of burgervader Han Noten van Dalfsen die zich knorrend en spinnend wentelt in exorbitante bijverdiensten?

  Algemeen heb je natuurlijk altijd het diep laffe en fundamenteel immorele beroep op oude afspraken, en daar hebben Rave en Oude Wesselink ook mee geschermd. Verder is Rave achter een boom gaan zitten en heeft ie zijn blauwe speelgoedbrilletje waarschijnlijk ingeruild voor een ander om niet herkend te worden, dus meer zullen we niet te weten komen. Oude Wesselink heeft van zijn kant aangegeven best iets (?) van zijn wedde in te willen leveren en presenteert zichzelf daarmee als een heel mooi mens. Han Noten ten slotte beweerde laatst dat ie de helft van zijn zuur bijverdiende pegels afstond aan Dalfsen.

  Alsjeblieft! Waar zeuren we nog over? Allemaal rancune van slachtoffers van bezuinigingen of van stumpers die onder de armoedegrens leven! Laten die liever wat pit tonen in plaats van de graaiers aan de top hun zomerhuizen met zwembad, hun wereldreizen en hun vette beurs te misgunnen!

  Ach, feitelijk zijn Rave, Oude Wesselink en Noten ongelooflijke beginners, als je kijkt naar Penelope, de echtgenote van de gekraakte Franse presidentskandidaat François Fillon. Als parlementair medewerkster van haar man kwam deze tante haar luie nest nooit uit maar streek wel over jaren en jaren tónnen aan gemeenschapsgeld op. Net als bij de Revue des Deux Mondes waaraan ze als literair adviseuse verbonden was. Twee boekbesprekinkjes heeft ze daar ooit ingeleverd. Voor de rest alleen champagne slempen op Parijse recepties en topless zonnen achter tweede of derde huizen.

  Maar het is en blijft hetzelfde idee: graaien is graaien.  

  Waar komt dit toch vandaan? En waarom wordt het nooit toegegeven? Collega-columnist en psycholoog René Diekstra zou deze hebzucht, denk ik, herleiden tot een narcistische persoonlijkheidsstoornis, met onaantastbaarheid als gevolg. Ofwel, plat gezegd, een dikke ik die zich betrapt voelt en geen kritiek verdraagt.