Op deze pagina staan afbeeldingen van gedichten door mij gemaakt als kunstwerk in de openbare ruimte. In die zin treed ik in de voetsporen van mijn grootvader Karl Gellings, die als kunstsmid een bedrijf en atelier voerde in siersmeedwerk.
Om te beginnen, heel mooi gedaan op een heel mooie plek, mijn gedicht op de ramen van het café van het Stedelijk Museum Zwolle, in 1997 geschreven op uitnodiging van conservator Aranka Wijnbeek. Nu Augustusland is verschenen, een boek dat o.m. gaat over machinaties in de museumwereld, moet het hier natuurlijk een plaats krijgen. Ziehier de tekst, ter verduidelijking van de karakters op het glas.
Museum
Architect in dienst van het geheugen. Bouwput
geslagen in de hemel. Tandkas in de stad vol
wind en bronzen liederen uit de kerktoren.
Open zenuw naast stoïcijnse hijskraan.
En in de schemer verrees dan eerst een
tempelfront uit stilte, een pakhuis
tegen het vergeten, onbegrensd als het
heelal met zijn kristallen trappen.
Nu staat het er: tijd en ruimteschip van
Noach, in deze kuil gezonken en alleen
nog aangedreven door de motor in ons hoofd.
Maar die blijft onzichtbaar, snort
geruisloos door, hier in het marmeren
hart van jouw en mijn herinnering.
NB. In de eerste regel van de derde strofe van het volgende afgebeelde gedicht Terug naar de pompoen (geschreven in opdracht van Connexxion op uitnodiging van Hendri Beltman) gaat het om ‘dampende neuzen’.
Beste Paul Gellings,
Ik heb een smeedwerk klok in mijn bezit welke wordt toegeschreven aan uw grootvader.
Daar ik u hier geen bestanden kan toezenden verzoek ik u, indien geïnteresseerd, middels mijn emailadres te reageren.
Zo kan ik u de klok toezenden.
Misschien herkend u de klok.
Groet, Ronald
Ik ben de kleindochter, enige, van Dorus van der Horst die tot in de jaren 60 bij Gellings , het siermid-werk verrichte. Vele malen ging hij met Gelling op werkbezoek, bekeek de gebouwen, maakte afspraken over het te maken werk. Heeft zeker ook aan de Fontijn te Rotterdam gewerkt, de zon op het oogziekenhuis, de deuren van de HAV-bank ( of andere) te Rotterdam. Lampen ontworpen, waar ik zelfs de tekeningen nog van heb. Asbakken, muurlampjes, sigaretten standaards ,etc.etc. Hij werkte vele , vele jaren dus met en voor Gellings, was dagen bezig in de kleine werkplaats. Mijn vader leeft nog, bijna 90 en kan hier nog veel meer over vertellen. En evt. Werk laten zien.ook hij kende dhr.Gellings en zijn zoon goed. Later is er nog eens kontakt geweest tussen mijn grootouders dhr en mevr.van der Horst en fam. Gellings bij een of andere gebeurtenis. Zijn zelfs nog foto’s van. Wilt u meer weten neem dan kontakt , via de mail met mij op. M.vr.gr. Thea van der Horst ( Rombouts
in museum rotterdam is voorjaar 2010 een tentoonstelling geweest over het werk van de couturier carl gellings (“cargelli”). die moet toch wel familie zijn?
hoe kom ik hier terecht? via charlotte van pallandt/atelierwoningen zomerdijkstraat/uw bezoek daar in 2009…
is het belangrijk? nee dat niet….wat is tenslotte belangrijk? ik heb in heel veel zaken interesse, reden waarom ik stadsgids ben.
groet, sjef bekkers