Bundel H.H. ter Balkt Overijssels boek 2011

Voor het eerst een fictieprijs
Voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseerden Historisch Centrum Overijssel (HCO), de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD) en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB) de Verkiezing van het Overijssels Boek van het Jaar 2011. Voor de beste roman, verhalen- of dichtbundel was er een shortlist bekend. De jury voor de categorie fictie bestond uit Enno de Witt, Gees Bartels en Jan Kristen.

Een belangrijke kans maakte ook

 • Verbrande schepen / door Paul Gellings – roman:
  Verbrande schepen. 'Een heel indringende roman'- Marcel Möring

  hoe vind je vrienden en bekenden uit je verleden terug? Als een man in een ellendige situatie belandt, denkt hij aan zijn vroegere contacten, vrienden en gelukkige en minder gelukkige liefdes… Als altijd schildert Gellings met woorden en gooit daarbij humor en spanning volop in de strijd.
 • Maar de winnaar is…
  Op 12 april maakte gedeputeerde Maij bekend dat de prijs (à raison van € 500) naar H.H. ter Balkt (1938) was gegaan voor zijn bundel Vliegtuigmagneet. ‘Een klein eigenzinnig meesterwerkje,” luidde het eindoordeel van de jury. Ter Balkt staat bekend om zijn dwarsheid, als een ‘boerendichter’, een maker van even grimmige als humoristische gedichten. In de jaren zestig debuteerde hij onder het veelzeggende pseudoniem Habakuk II de Balker. In 2003 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.

  Related Images:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *